Op kamp

Op kamp gaan is voor veel scouts het hoogtepunt van het jaar. Ze slapen en spelen op een andere plek en zijn een paar dagen van huis. De bevers logeren een paar dagen in een ander clubhuis in de buurt, de welpen gaan een week op kamp iets verder van huis. In de scoutsleeftijd gaan jeugdleden een week per jaar op kamp, ergens op een kampeerterrein of Scouting labelterrein in Nederland (en eens in de vier jaar net de grenzen over). Explorers gaan bij voorkeur op expeditie in het buitenland (binnen Europa).

De kamplocatie

Stafleden gaan ruim op tijd op zoek naar de geschikte locatie. Dit omdat de keuze beperkt wordt, naarmate je hier langer mee wacht. Bij jongere scouts is het belangrijk een accommodatie te kiezen waarbij de verschillen met het gewone leven niet al te groot zijn op kamp. Denk daarbij aan normale WC’s, wasgelegenheid en de mogelijkheid om met z’n allen aan tafel te eten. Bij oudere speltakken is de kamplocatie doorgaans wat primitiever.

Kampprogramma en -thema

De leiding begint heel tijdig met het opstellen van een programma voor het kamp. Vanaf de scoutsleeftijd worden de jeugdleden actief betrokken bij de plannen voor het kamp. Explorers organiseren hun kamp zelf. Het kamp staat of valt met een goed thema. Als er voorkeur is voor een bepaalde omgeving, wordt gezocht naar een thema dat daar goed bij aansluit. Een thema loopt als een rode draad door het kampprogramma heen. Voorbeelden van thema’s zijn het soldatenkamp, CSI, indianenkamp, duizend en één nacht. De thema’s sluiten aan bij de belevingswereld van de doelgroep.

Veiligheid en verzekeringen

De kamplocaties zijn door Scouting Nederland goedgekeurde locaties. Dit waarborgt de veiligheid van de kinderen op de locatie. Voor alle Scouts die meegaan op kamp wordt een reisverzekering afgesloten als aanvulling op de ziektekostenverzekering die iedereen zelf heeft.

Kampprijs

Voor het kamp wordt een bijdrage van de ouders gevraagd. Dit bedrag kan variëren afhankelijk van het aantal dagen dat de groep op kamp gaat. De gemiddelde kampprijs ligt rond de 100 euro. Bij Bevers is dit bedrag meestal iets lager. In het kampbedrag zijn onder andere opgenomen de locatie, eten, drinken en uitstapjes. Daarnaast wordt alle kinderen gevraagd om een klein bedrag aan zakgeld mee te namen waar ze cadeautjes van kunnen kopen.

Op kamp in het buitenland

Iedere Scout gaat ten minste één keer in de vier jaar op een internationaal kamp. Dit is een bijzondere ervaring. De Gidsen hebben bijvoorbeeld een keer trektocht met een rugzak in de Eifel gemaakt en de Verkenners zijn op reis geweest naar Luxemburg. Een internationaal kamp is doorgaans iets duurder. Om dit te bekostigen worden door de speltak allerlei acties op touw gezet.